Zápis ze schůze rady starších konané dne 17. 4. 2007

Účast (dle prezenční listiny):  D.Frýdl, K.Kopčilová, D.Krausová, M.Pražáková, J.M.Kubín, D.Čáp, B.Marková

Schůze se tentokrát konala v nové sakristii. Na začátku jednání br.farář Frýdl konstatoval, že tato místnost byla vlastně obnovena po přesunutí kolumbária do jiných prostor a že sloužila k tomuto účelu už před více než 70 lety, kdy se zde konala první schůze RS vršovického sboru. Poté členové RS blahopřáli k dubnovým narozeninám D.Frýdlovi, K.Kopčilové a B.Markové a všichni společně zazpívali tři písně podle přání jednotlivých oslavenců. Úvodní modlitbu pak přednesl br.farář Frýdl a předsedkyně RS K.Kopčilová.

Br.Svoboda přečetl matriční zprávu, která vyvolala diskusi na téma, co by měla naše církev

udělat pro to, aby do ní přibývalo více členů a přitahovala i mladé lidi.

Ses.Marková vzpomněla na teologickou konferenci svolanou br.patriarchou T. Buttou

(dne 24.2.2007), kde se hovořilo kromě jiného také o misijní činnosti a o potřebě kurzů  zaměřených na tuto problematiku. Bylo by dobré uspořádat takové kurzy, protože mnoho věřících by uvítalo profesionální zkušenosti a rady v této oblasti.

Br.Kubín znovu připomněl nutnost multifunkčního využití divadelního prostoru. Br.farář Frýdl dodal, že bychom v tom měli vidět finanční prioritu v činnosti našeho sboru.

Br.farář Frýdl informoval přítomné o tom, že Církevní kárný výbor vyzval Ústřední radu CČSH, aby prozatímně suspendovala biskupa Bicana ze všech funkcí až do konečného rozhodnutí. Nyní se kárný výbor snaží vypracovat návrhy změn v řádech CČSH, protože většina řádů pochází z doby vzniku CČSH a mnohé už neodpovídají poměrům dnešní doby. Je zcela nezbytné, aby se co nejdříve sešel mimořádný církevní sněm, kde se budou navržené změny projednávat a schvalovat.

Biskup K.Bican se chce odvolat k právní radě, které předsedá D.Tonzar, Diecézi zatím povede místopředseda diecézní rady MUDr. A.Janák.

Br.Kubín se dotázal, zda jsou změny řádů natolik připraveny, aby je sněm přijal.

Diecézní rada rozhodla ještě v době, než byl biskup Bican suspendován, že br.farář Frýdl

už nebude vykonávat funkci administrujícího faráře pro NO Hostivař, která byla v dřívější době přičleněna k NO – Vršovice. Br.farář Frýdl byl požádán, aby předal dokumenty o hostivařské obci br. Majerovi a Velíškovi z DR. Proti tomuto rozhodnutí se ostře ohradili členové bývalé hostivařské obce, kteří se cítí být poškozeni tímto rozhodnutím. Jde o bratry Čápa, Kubína a Svobodu. Bylo rozhodnuto, že br.farář i RS NO – Vršovice i dotyční bratři budou písemně protestovat proti tomuto rozhodnutí a žádat obnovení dřívějšího statutu.

Br.farář Frýdl podal informaci o soudním přelíčení s p.Skálou kvůli výpovědi ze služebního bytu, které se konalo 3.4.2007.

Ses.Marková navrhla, aby se pro případné promítání filmů v malé modlitebně zakoupila zatemňovací černá roleta na okno. Navrhla také, že by se v našem sboru měly občas promítat

kvalitní filmy s náboženskou tématikou, které jsou jinak v podstatě nedostupné.

Příští schůze Rady starších bude 18.5.2007.

Zapsala B. Marková

Můžete sledovat všechny komentáře k tomuto článku prostřednictvím kanálu RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

Komentáře nejsou povoleny.