Zápis ze schůze rady starších ze dne 19.12.2008

Bratr farář zahájil jednání RS uvítáním přítomných členů a hosta, bratra biskupa Davida Tonzara. V úvodu našeho setkání jsme zazpívali společně píseň č. 209. Následovaly modlitby bratra faráře, bratra biskupa a sestry Kopčilové.

Bratr farář provedl kontrolu zápisu z minulého jednání. Konstatoval, že proběhla úspěšně zvuková zkouška s p. Rechnerem v kotelně Husova sboru (bicí nástroje). Míra hluku v horních patrech se nezdá nijak výrazná. Rada starších proto nemá námitek proti používání tohoto prostoru k hudebním zkouškám jeho tělesa.

Bratr farář jednal o převedení elektrické přípojky na levnější tarif. Záležitost bude vyřešena v průběhu měsíce ledna 2009.

K fakturaci stavební firmy p. Svobody uvedl, že je doplacena celá částka s výjimkou pozastavených 10%, které budou uhrazeny stavební firmě až na jaře po dokončení připomínkovaných oprav. Dále bratr Frýdl informoval, že peníze z grantu na opravu spodní části parteru od magistrátu hl. města Prahy jsme již obdrželi. K otázce financování úprav bývalého divadelního zázemí sdělil bratr Kubín, že dle jednání s GE Money Bank, jsou ochotni uhradit nájemné na rok 2009 v měsíci lednu.

Bratr David Frýdl informoval o grantech podaných na magistrát města Prahy a na Městskou část Praha 10. Bratr finanční referent k problematice grantů sdělil, že jako církev prozatím nemáme reálnou šanci v oblasti strukturálních grantů z EU. Byla by zde však možnost podat granty zaměřené na vzdělávací programy. Bratr biskup doporučil zaměřit programovou náplň budoucího multifunkčního prostoru šířeji  i na mimopražské zájemce, na diecézní semináře atd. Dále uvedl ke zvážení zda nezvolit profesionální firmu pro zpracování žádostí o grant.

Bratr farář sdělil RS, že naše žádost o půjčku, podaná u náboženské obce Praha 1 – Staré Město, byla schválena. Tamější RS chce podpořit náš záměr půjčkou ve výši 600 tisíc Kč s dobou splatnosti 18 měsíců. Diecézní rada s uvedeným postupem souhlasí. Bratr biskup David Tonzar k této věci uvedl možnost odložené splátky (od ledna 2010) a pochválil bratra Davida Frýdla i celou Radu starších za vzorně vypracovaný návrh záměru.

Bratr farář sdělil, že proběhlo výběrové řízení na stavební úpravy bývalého divadelního zázemí. Přišly dva vypracované rozpočty. Jeden od firmy p. Svobody na 1,5 mil.Kč (bez zařizovacích předmětů) a druhý od firmy p. Kittela, kde je rámcový rozpočet včetně DPH
1 mil. 13 tisíc Kč. Bratr Čáp připomínkoval technické záležitosti a hovořil o rozpočtu stavební firmy Svoboda. Rozpočet pana Kittela je pouze rámcový a musí být dopracován. V současné podobě není k projednávání. Bratr farář uvedl, že v pondělí dodá rozpočet ještě firma Nobilis pana Stehlíka. Bratr Kubín navrhuje, aby bylo vypsáno druhé kolo výběrového řízení s tím, že sdělíme písemně každému naše požadavky. Musíme požadovat taxativní vypracování (vyčíslení všech položek). Je třeba také předložit návrh  Smlouvy o dílo, aby nedošlo k pozdějšímu navyšování ceny zakázky. Firmy budou osloveny do 5.1.2009.

Dále RS hovořila o další možnosti uložení uren, o které nikdo neprojevuje zájem. Budeme se informovat u nábož. obce na Starém Městě o eventuelním využití jejich úložiště.

Bratr farář informoval o jednání se sestrou Renátou Cekovičovou (z pravoslavné církve) o záměru využití  multifunkčního prostoru v dopoledních hodinách pro činnost Baby studia. Bratr Kubín v té souvislosti znovu apeloval na nutnost, aby každý subjekt (zájemce o využívání prostoru bývalého divadelního zázemí) předložil svůj program a časový harmonogram. Pak bude nutné eventuelně vybírat z jednotlivých aktivit.

Bratr David Frýdl vysvětlil okolnosti nesprávně zaúčtované faktury z loňského roku a sdělil, že na základě souhlasu prezídia Rady starších byla záležitost postoupena daňovému poradci p. Ing. Slezákovi. Doufá, že tak bude nestranným odborníkem vyřešeno i trvající nedorozumění mezi vedením náboženské obce a DRFV. Rada starších s tímto postupem souhlasí.

Dále RS hovořila o situaci v novém roce v souvislosti se změnami v plátcovství DPH. Je třeba zjistit zda budeme v roce 2009 se zákona být povinni platit DPH. Dle informace sestry Mimrové z našeho sboru, která je svou profesionální účetní, tato povinnost z platných zákonů vyplývá. Věc bude předána k posouzení účetní firmě a daňovému poradci.

Zapsala:  Kamila Kopčilová, Dana Krausová

Můžete sledovat všechny komentáře k tomuto článku prostřednictvím kanálu RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

Komentáře nejsou povoleny.