Zápis ze schůze rady starších ze dne 19. 2. 2009

Účast (dle prezenční listiny): D.Frýdl, K.Kopčilová, D.Čáp, J.M.Kubín, M.Pražáková, B.Marková

Hosté: M.Svoboda, R. Cekovićová, I. Šorman, Ing. Melničuk

Na začátku schůze přítomní zazpívali píseň č. 116. Úvodní modlitbu přednesl bratr farář D.Frýdl a předsedkyně RS sestra K.Kopčilová.

Bratr Svoboda  přečetl matriční a jednatelskou zprávu a také zprávu sborové služby za leden 2009. Zprávy jsou přílohou k tomuto zápisu.

Bratr farář D. Frýdl informoval členy RS o záměru rekonstrukce někdejšího provozního zázemí divadla, s cílem vybudovat zde nízkoprahové centrum aktivit MANA. Jako první by zde vzniklo Dětské centrum, s jehož koncepcí nás přišla seznámit paní Renáta Cekovićová.

Dalším hostem na jednání RS byl pan Ivo Šorman, zástupce Občanského sdružení Divadlo Neklid, které má zájem, podobně jako Divadlo Miriam (Občanské sdružení Petrklíč), pořádat v nově zřízeném prostoru pravidelně divadelní představení (jednou týdně) a kromě toho zde pořádat dvakrát, až třikrát týdně kurzy herectví a moderování pro dospělé, které by byly ukončeny absolventským představením.

Bratr Kubín se zeptal v kolik hodin by divadelní představení začínala. Pan Šorman řekl, že od 19.30. Příprava by ale musela začít alespoň od 18 hodin. Pokud jde o kurzy, pak podle zájmu nejspíš od 18 do 22 hodinBratr Kubín se dotázal, kde bude Neklid zkoušet. Prý mimo prostor, ale celkem by potřebovali na své aktivity tři až čtyři dny. Požadovali by židle, stoly, divadelní osvětlení, divadelní paravány. Bratr Kubín se zeptal, pro kolik diváků by se mělo hrát. Asi pro 45 až 50 lidí. Výtěžek by patřil Vršovickému sboru. Pan Šorman rovněž navrhl, že by o víkendech mohli divadelníci uspořádat dětská představení a také třeba filmová představení – art kino pro dospělé i děti. Jejich spolupracovník má veliký archiv těchto filmů a mohl by je pro tuto činnost zapůjčovat. Bratr Kubín řekl, ať zvážíme, jestli by se sobotní a nedělní dětská představení neměla obměňovat i jinými aktivitami.

Dále se na jednání dostavil ing. Melničuk, který přišel radě starších vysvětlit, zda by bylo pro naši náboženskou obec výhodné, abychom se stali dobrovolnými plátci DPH, jak to na  minulé schůzi RS navrhl finanční zpravodaj br. Kubín, vzhledem k chystaným stavebním úpravám. Ing. Melničuk konstatoval, že v současné době nevyplývá pro náboženskou obec povinnost přihlásit se k DPH. Po delší zasvěcené diskusi dospěli oba odborníci k názoru, že nedoporučují, aby se náboženská obec stala plátcem DPH.

Bratr farář Frýdl opět doporučil jako způsob dofinancování formu interních půjček od členů církve a jejich sympatizantů  (dluhopisy se splatností 3 až 4 roky), který použila ve své náboženské obci sestra farářka Mikulecká.

Diskuse:

Co by potřebovali divadelníci ke své činnosti a kolik by to stálo?

Bratr farář Frýdl představil rámcové rozpočty na vybavení divadelního prostoru:  Světelný park v hodnotě cca 80.000 Kč, variabilní vykrytí prostoru (paravány) za cca 49.000 Kč, zvukovou aparaturu za cca 25.000 Kč.

Bratr Kubín konstatoval, že tyto požadavky přesahují naše finanční možnosti.

Den otevřených dveří (slavnostní otevření nízkoprahového centra) byl stanoven na sobotu 23.5.2009. Bylo by zde prezentováno Dětské centrum i divadelní soubory Neklid a Miriam.

Měli bychom pozvat osobnosti z oblasti kultury, církve. Bratr Kubín opět upozornil na nedostatek financí, který výrazně limituje možné uvolnění finančních prostředků na tento účel. Rada starších doporučuje náklady spojené s prezentací co možná nejvíce minimalizovat, v otázce rautu (občerstvení) využít svépomoc a vlastní zdroje.

Bratr farář Frýdl požádal o uvolnění financí na výrobu vývěsního štítu, který by se umístil nad vchod do Nízkoprahového centra aktivit. Bylo odsouhlaseno 8.000 Kč.

Bratr farář sdělil, že uvažuje o založení biblické zahrady v trojúhelníku travnatého prostoru u vchodu  do MANY. Požádal o spolupráci br. Vratislava Brabence, který je zahradním architektem. Předběžně odhaduje náklady na pořízení projektové dokumentace okolo 10.000Kč. Rozhodnutí bylo zatím odloženo. Bratr farář Frýdl informoval přítomné o tom, že Dana Krausová oznámila, že jí v červnu  nebude prodloužena smlouva na činnost pastorační asistentky, a proto podává svou rezignaci na členství v radě starších.

Výroční shromáždění se bude konat 22.3.2009.

Příští schůze rady starších se bude konat 12.3.2009, aby mohl být včas upřesněn program na toto výroční shromáždění.

V pátek 6.3.2009 se bude konat ve sboru bohoslužba v rámci Světového dne modliteb věnovaného ženám z Papuy Nové Guineje. Setkání proběhne v 17 hodin.

Zapsaly K.Kopčilová a B.Marková

Můžete sledovat všechny komentáře k tomuto článku prostřednictvím kanálu RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

Komentáře nejsou povoleny.