Vyjádření Mgr. Jany Šilerové k posledním událostem v církvi

Milé sestry, milí bratři, přátelé…

Velikonoční „seriál“ TV Nova (umně sestříhaný), v němž bratr patriarcha vznesl bez předchozího vyšetření obvinění proti jedné náboženské obci a některým duchovním, vzbudilo rozhořčení napříč celou naší církví i překvapení v ekumeně.

Své špinavé prádlo nepereme na veřejnosti. Problémy ve své církvi neřešíme přes média! Nechceme pokrytecky přikrývat své nedostatečnosti. Víme, že církev je dílem Božím ale i lidským… Pro odůvodněná podezření má však církev vnitřní regulační orgány – kárné výbory, církevní revize. Ne média, kterým jde o fabulaci, spekulaci, senzaci a… ostudu. Náš nábožensky neinformovaný národ hází nás křesťany všechny do jednoho pytle a je vůči nám silně kritický. To vše by měl přece náš patriarcha vědět a myslet na důsledky svých činů. Patriarcha má mnohé (i mediální) dary, pro něž si ho lidé váží. Jeho vystoupení v poslední době ale církvi (a obecně církvím) velmi ublížila. Vnesla nedůvěru do náboženských obcí a znejistila věřící. Dotkla se především těch poctivých, tichých v zemi – kteří se obětavě skládají na opravy sborů, duchovních s podprůměrnými platy a s nadprůměrným počtem obcí sloužících v nelehkém misijním pastoračním terénu… Biskupský sbor proto urychleně svolal jednání s bratrem patriarchou. Slíbil nám, že až do vyšetření kauzy Staré Město nebude na toto téma vystupovat v médiích. Slíbil, že problematické a choulostivé záležitosti církve nebude medializovat, ale bude je vždy konzultovat a řešit s biskupským sborem. Doufejme, že své sliby splní. Volání po odstoupení patriarchy či jeho odvolání vyžaduje stejně čas. V rozhořčení jednáváme ukvapeně. V naší církvi se nerozhoduje shora dolů ale zezdola, z náboženských obcí nahoru. O všem musíme jednat nejprve v náboženských obcích, radách starších, diecézních radách a diecézních shromážděních, církevním zastupitelstvu, synodách a posléze sněmu. Věcně, bez emocí, podsouvaných úmyslů, vzájemných averzí a sebespravedlností na všech stranách. Mysleme, prosím, na důsledky svých činů. Všichni. Podzim ukáže.

Biskup má být „vlídný a smířlivý“ (1.Tim 3,2). Kéž se nám daří obnovovat cesty k sídlům (Ezd. 9,9). Prosím o střízlivé, křesťanské rozvažování a modlitby. Na setkání s vámi se těším s radostnou nadějí

Vaše Jana Šilerová, biskupka,
Olomouc 31. 3. 2005

Můžete sledovat všechny komentáře k tomuto článku prostřednictvím kanálu RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

Komentáře nejsou povoleny.