Zápis ze schůze Rady starších 13. května 2003

Přítomni: Zd. Blahna, K. Kopčilová, R. Mimra, B. Marková, M. Svoboda, D. Frýdl, D. Krausová, Vl. John; hosté: Ing. Zd. Rodová, Kr. SpiritJednání bylo otevřeno společnou písní a modlitbou. Zájem o účast na schůzi RS projevil br. Míšek, který chtěl slyšet stanovisko Rady ohledně placení poplatků za užívání kolumbária. Členové Rady většinou hlasů jeho účast na jednání schválili. K záležitosti obdržel bratr následující stanovisko: roční poplatek za užívání kolumbária stanovuje aktuálně na začátku daného roku Rada starších. Ve smlouvách, uzavíraných před rokem 2003, je toto zohledněno v bodě, který se odvolává na aktualizované znění Řádu kolumbária. Řád kolumbária stanovuje, že platby za schránky mohou podléhat průběžným aktualizacím. Br. Míšek toto stanovisko akceptuje a platbu za rok 2003 v plné výši na místě doplatil.
Br. farář představil novou pastorační asistentku při Náboženské obci – ses. Danu Krausovou. S. Krausová bude mít na starosti kulturní a misijní aktivity. Bratr farář seznámil Radu se svojí činností za měsíc duben. Vedl všechna bohoslužebná shromáždění včetně velikonočních obřadů na Zelený čtvrtek a Velký pátek. Připravil ve spolupráci s ostatními Výroční shromáždění se sborovým obědem, uspořádal velikonoční večeři, vyučoval náboženství na školách a vedl běžnou farní agendu. Ve spolupráci s Danou Krausovou a Robertem Mimrou připravil k vydání první číslo sborového časopisu Vršovický Hlasatel. Po diskusi Rada starších schválila jeho vydávání (měsíční periodicita, náklad prozatím 30 výtisků, cena dobrovolná – v tiráži budou uvedeny náklady na jeden výtisk 6 Kč.) Br. farář dále seznámil Radu starších s hospodařením v uplynulém měsíci. Podrobný výčet jednotlivých účetních operací je k nahlédnutí ve farní agendě a písemně jej dostávají členové Rady s podpisovým právem.
Br. Spirit přečetl zprávu jednatelskou, matriční a zprávu sboru služby – přiložena.
Rada starších bere na vědomí, že Diecézní rada schválila na svém zasedání podmínky budoucího pronájmu divadelního sálu v Husově sboru. Do konce roku bude vypracovaná řádná nájemní smlouva. Návrh smlouvy vyhotoví pro Náboženskou obec pověřený právník.
Rada starších projednala dodané nabídky na stavební práce v Husově sboru a rozhodla se zakázku na opravu vstupu do sborového domu a s tím spojenou opravu svodů svěřit firmě RaMa. V té souvislosti byl zpochybněn záměr pořizovat ve sklepě budovy drahé sanační omítky. Postup bude dále konzultován s firmou, se kterou bude uzavřena smlouva o dílo vymezující jednotlivé body oprav.
Rada starších rozhodla o zvýšení ročního nájemného pro Základní uměleckou školu ze 3000Kč na 5000Kč s platností od roku 2003. Smlouva bude předložena zástupcům školy k podpisu. Stejně tak se zvýší roční nájemné za užívání malé modlitebny pro MUDr. D. Pohlreicha z 2000Kč na 3000Kč.
Rada starších byla seznámena s graficky zpracovanými přehledy spotřeby energií a telefonních poplatků v Husově sboru od roku 2001. Přehledy jsou k dispozici k nahlédnutí na farním úřadě. Budou sloužit vedení Náboženské obce k hledání případných rezerv plynoucích z větší šetrnosti ve spotřebě energií.
Rada starších s politováním bere na vědomí rezignaci Dr. Háskové na členství v Radě. Jí udávané důvody ukončení členství respektuje, ovšem jsou Radou akceptovány jako subjektivní pocity.
Náboženská obec se prostřednictvím Rady starších vzdává případného dědictví po panu Rostislavu Dlouhém (br. farář a br. předseda seznámili přítomné s okolnostmi dědického řízení – jedná se o částku 2000Kč, z níž by se musela ještě zaplatit dědická daň, závěť bude navíc nejspíše zpochybněna).
Rada starších se seznámila s usnesením, které na základě jednání na Výročním shromáždění, vypracoval za Náboženskou obec br. farář. Usnesení navrhuje církevnímu sněmu alternativní úpravu Farského liturgie, která by spočívala v umístění tzv. „pozdravení pokoje“ před Přijímání. Usnesení bylo podepsány všemi zúčastněnými členy Rady starších a bude odesláno příslušným církevním orgánům.
Ses. Ing. Rodová byla pověřena Výročním shromážděním a Radou starších ke konání revize účetnictví. Tato revize bude hloubkově prováděna jednou za rok po dodání účetní uzávěrky pro kalendářní rok. Jednou za čtvrt roku bude prováděna namátková kontrola vedení účetnictví na farním úřadě. Podrobné přehledy o vedení účetnictví jsou členům Rady starších k dispozici každý měsíc.

Příští schůze Rady starších se bude konat v úterý 10. června 2003 od 17.30 hod. ve farní kanceláři.

Zapsala: Dana Krausová

Můžete sledovat všechny komentáře k tomuto článku prostřednictvím kanálu RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

Komentáře nejsou povoleny.