Zápis ze schůze Rady starších 23. září 2003

Přítomni: D. Krausová, D. Frýdl, M. Svoboda, K. Kopčilová, B. Marková, M. Křemen, J. Pokorná, j.h.

Na úvod zazněla píseň 85 „Skloň se k nám svou milostí“, modlitbu přednesli bratr farář a sestra Kopčilová. Zápis z minulé schůze byl schválen s připomínkou bratra Svobody k formulaci bodu o poskytnutí finančního zajištění vydání katechetické publikace.

Br. Frýdl přednesl zprávu o své činnosti během uplynulých dvou měsíců. Podílel se na organizaci mezinárodního mládežového tábora na Slapech. Setkání se účastnilo více než 120 lidí z nejrůznějších zemí. Dále pro děti a mládež z vršovické farnosti připravil letní pobyt ve Vysokých Tatrách. Veškeré účetní doklady spojené s touto akcí byly řádně odevzdány a zahrnuty do běžného hospodaření Náboženské obce. Dotace od Diecézní rady, Ústřední rady i Náboženské obce byly vyčerpány v plné výši. Hospodaření tábora probíhalo v rámci rozpočtu, který nebyl překročen. Úřední hodiny na faře byly po celou dobu prázdnin zajišťovány v běžném rozsahu, stejně tak konání bohoslužeb i dalších obřadů. Po dobu své nepřítomnosti měl br. farář za sebe zástup. V měsíci srpnu se podílel na vydání a distribuci Vršovického Hlasatele, členové Náboženské obce, kteří dosud neuhradili církevní příspěvek na rok 2003 byli obesláni zvláštním dopisem s žádostí o doplacení. Během srpna byl vypracován podrobný rozpis aktivit, které od podzimu budou konány na faře pod hlavičkou Husitského centra (kursy keramiky, zpěvu, angličtiny, práce na počítači, mateřský klub pro maminky s malými dětmi, křesťanská školička ad.) Účetní zpráva byla přednesena a členové Rady starších jí mají k dispozici k nahlédnutí ve farní kanceláři. Zprávu matriky, kterou vypracoval br. Spirit přednesl br. farář a je součástí tohoto zápisu. Zároveň členům Rady oznámil, že bratr Spirit požádal o přerušení výkonu civilní služby při naší Náboženské obci z důvodů studia na vysoké škole. Sestra Marková seznámila členy RS s cenovým rozpětím, které poskytuje Úřad městské části Praha 10 za pronájem plochy nebytových prostor. RS se rozhodla pronajímat nebytové prostory v Husově sboru ve srovnatelných relacích. S Diecézní radou je spolupracováno na přípravě budoucí smlouvy o pronájmu divadelního sálu v našem sboru. Jelikož br. Balek z DR odjíždí dlouhodobě mimo republiku, bude nutné setkat se s odpovědnými zástupci DR a bratrem biskupem, aby byla připravovaná smlouva včas konzultována. Termín schůzky dohodne bratr farář. Br. farář předložil RS návrh přestavby kolumbária v Husově sboru. Rada starších bude pracovat na přípravě podkladů pro výroční shromáždění, kde bude se záměrem seznámena široká veřejnost. Minimalizovaná verze rekonstrukce by spočívala v adaptaci suterénních prostor sboru, kde by se vytvořily důstojné podmínky pro pietní uložení uren. Systém úschovy schránek by byl zachován ve stávajících skříních. Výhledově by se počítalo s jejich postupnou výměnou dle finančních možností Náboženské obce. Grantovou podporu na tento záměr není možné získat od žádných subjektů. Žádost o grant, která je podána na magistrátu hl. města Prahy se týká rekonstrukce vnějšího pláště budovy.

Během prázdnin byly vypracovány právníkem návrhy nových nájemních smluv s nájemníky sborové budovy. Pro jejich uzavření je nutné přepsat vlastníka nemovitosti v katastru. Vzhledem k dlouhým čekacím lhůtám se tak stane nejdříve v prosinci 2003.

RS jednala o případné funkci „správce budovy“. V současnosti nemá Náboženská obec pro tuto funkci adekvátního pracovníka. Většina povinností z této funkce vyplývající je na bratru faráři. RS se bude snažit tento problém do budoucna vyřešit.

Rekonstrukce vchodu do sborové budovy má proběhnout v měsíci říjnu. Bratr Čáp revidoval návrh smlouvy o dílo s firmou RaMa. Jeho připomínky budou zahrnuty do smlouvy. Památkáři vydali ohledně rekonstrukce příslušná schvalovací rozhodnutí.

RS bere na vědomí, že byla uhrazena 3 roky stará neproplacená faktura za opravu vstupních dveří do dětského koutku (cca 9.000Kč).

RS schvaluje žádost firmy WME Data o umístění reklamní tabule na budovu sboru. Podmínky jejího instalování budou osobně dohodnuty bratrem farářem. RS schvaluje žádost Husitského centra o přijetí slečny Kateřiny Janatové do služebního poměru. RS schvaluje žádost o umístění informační tabulky Husitské centrum – pobočka Vršovice v průčelí sboru. Tabulka nesmí rozměrově přesahovat velikost stávající tabulky Farní úřad.

RS schvaluje záměr bratra faráře zapojit naše společenství do kampaně Nový život 2000 – promítání filmu Ježíš. Účastnický poplatek a s tím spojené výdaje budou uhrazeny Náboženskou obcí. (1000Kč+distribuce propagačních materiálů). Je potřeba ustavit tým 15 dobrovolníků, kteří se akce aktivně zúčastní (pořadatelská služba během jednoho promítacího představení). Termín: únor 2004.

Evidence klíčů od sboru nebyla bratru faráři řádně předána a nejspíš už ani neexistuje. RS pověřuje zaměstnance farní kanceláře, aby do příští schůze vypracovali novou evidenci.

RS souhlasí uvolnit částku 15.000Kč na pořízení nového počítače pro potřeby farního úřadu a vzdělávacích aktivit Husitského centra. Schůze byla zakončena modlitbou ve 20.30. Příští schůze bude v pátek 24.10.2003 v 16.30hod. v horní modlitebně Husova sboru.

Zapsala: Mgr. Dana Krausová

Můžete sledovat všechny komentáře k tomuto článku prostřednictvím kanálu RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

Komentáře nejsou povoleny.