Zápis ze schůze Rady starších 10. září 2004

Přítomni: dle prezenční listiny D. Frýdl, M. Svoboda, K. Kopčilová, D. Krausová, B. Markové, D. Čáp, R. Miinra, p. Křemen, O. Kulhavý, Hosté: br. biskup K. Bican, p. Balek, M. Nytra, L. Pajchlová, p. Sůva

Po zahájení schůze bratrem M. Svobodou zazpívána píseň č. 135, úvodní modlitbu přednesl br. farář D. Frýdl.

RS odsouhlasila zápis ze svého posledního jednání, které proběhlo dne 25. 6. 2004.

Br. farář Frýdl předložil zprávy matriční, sborové služby a zprávu jednatelskou. Tyto tři zprávy jsou uvedeny v příloze zápisu.

  1. Bylo projednáno splnění úkolů vyplývajících z poslední schůze RS dne 25. 6. 04:
    1. farní kancelář NO Vršovice zaslala ve věci hrobu v Uhlířských Janovicích tamní farnosti děkovný dopis, v němž zamítla její nabídku
    2. situace ohledně změny statutárních zástupců NO Vršovice bude vyřešena volbou na výročním zasedání RS na jaře příštího roku
    3. firma Hydropol instalovala v prostorách kostela přístroj na odvlhčení
    4. G.E.Capital Bank čeká na stavební povolení, které jí dovolí rekonstruovat pronajaté nebytové prostory
    5. ve věci solárního vytápění a ohřevu vody probíhají jednání mezi NO Vršovice a Ministerstvem životního prostředí
  2. Neboť br. M. Svoboda začal pracovat ve farní kanceláři, rezignoval na svou funkci předsedy RS. Členové RS navrhli jako místopředsedy do jarního výročního zasedání RS bratra O. Kulhavého a sestru K. Kopčilovou – do příští schůze RS se závazně vyjádří.
  3. Ve věci stavebních úprav suterénu kostela došlo k ukončení prací a předání stavby. Br. farář Frýdl a Ing. Sůva provedli členy RS a hosty stavbou a podrobně je na místě informovali o provedených pracích a plánovaných záměrech:
    1. v průčelí budovy bylo možné provést odvlhčovací práce jen uvnitř stavby, průčelí bude řešeno obnovením umělého kamene a bude osázeno stromy a květinami,
    2. vchod do obytných částí budovy bude znovu opraven vinou špatně odvedené práce stavební firmy, která jej přestavovala,
    3. v suterénu byla svépomocí zrekonstruována úklidová komora (hrazeno na základě rozpočtu NO),
    4. zničené potrubí v kotelně bylo odstraněno, v kotelně byla proražena nová odvětrávka,
    5. magistrátní pozemek na pravé straně budovy chce NO Vršovice odkoupit nebo pronajmout, na tomto pozemku bude provedena sadová úprava a jeho oplocení, z pravé strany budovy byla nově upravena vstupní branka,
    6. okolo budovy byl vybudován nový drén, na budově jsou zrekonstruovány všechny okapové svody,
    7. odcizené nové oplechování vstupních zídek bude znovu obnoveno,
    8. v budoucnu bude do prostoru zadní části budovy instalována socha dle původního projektu,
    9. na levé části budovy byla odzděna okna a vybudován anglický dvorek s novými rošty, suterénní prostory budovy včetně divadelních prostor jsou úspěšně odvlhčovány díky technologii od firmy Hydropol.
  4. Br. Mimra upozornil na nutnost pozvat varhanáře k údržbě varhan na kůru. Náklady spojené s údržbou určí varhanář při své návštěvě za přítomnosti br. Mimry.
  5. RS jednomyslně odsouhlasila zvýšení ročního nájmu varhanní škole na částku 12 000 Kč.
  6. RS vzala na vědomí, že p. Pohlraich neplatí dohodnutý pronájem za užití místnosti v prvním patře sboru pro zkoušky skupiny Olympic revial band. Mezi NO a panem Pohlraichem proběhnou o tomto jednání.
  7. RS vyjádřila své znepokojení nad přístupem DR a koordinátora projektu pro využití divadelních prostor br. faráře Nytry k pronájmu divadelních prostor.

Pro upřesnění a orientaci v problému uvádíme nejprve fakta:

  1. Mezi NO Vršovice a DR byla uzavřena smlouva o pronájmu divadelních prostor. Vstoupila v platnost 1. dubna 2004. Je na 7 let, ze smlouvy vyplývá, že od března roku 2006 se DR zavazuje platit za pronájem 20 000 Kč měsíčně. Dle této smlouvy se DR zavazuje zrekonstruovat prostor na své náklady.
  2. Jednání o pronájmu divadelních prostor se vedou mezi náb.obcí a DR 5 let, jak vyplývá ze zápisů RS.
  3. DR vždy jevila zájem pouze o prostor: prvního a druhého suterénu, galerie, jeviště, hlediště a příslušného sociálního zázemí. Tyto jmenované prostory jsou předmětem smluvního vztahu mezi náb.obcí a DR a jejich výměra je součástí nájemní smlouvy.
  4. O zbývající prostory původně náležející k divadlu (dle projektu stavby provozní zázemí divadla) DR nikdy neprojevila zájem a nebyly do smluvního vztahu mezi náb.obcí a DR zahrnuty. Jedná se o rozsáhlé prostory v zadní části budovy.
  5. Toto provozní zázemí využívala a v současnosti stále z části využívá na základě smluvního vztahu firma WME data. V současné době část těchto prostor podstoupila zpět k užívání náb.obci.
  6. DR na základě návrhu koordinátora projektu br. faráře Nytry nyní projevila zájem užívat v rámci smluvního vztahu i toto výše zmiňované provozní zázemí.
  7. DR provozování divadelních prostor přímo podmiňuje tím, že budou do jejího užívání zahrnuty i prostory zázemí. DR to vysvětluje tím, že dříve nevěděla o potřebě těchto prostor a proto neměla jiné prostorové požadavky.
  8. DR si slibuje od pronájmu divadelních prostor odstartování projektu, který má následně oživit celkovou situaci v náboženské obci a církvi. Koordinátorem tohoto projektu je br.farář Nytra, br.Balek zodpovídá za stavební úpravy prostoru.

Námitky RS NO Vršovice k vzniklé situaci jsou tyto:

  1. Požadavek DR, aby do pronájmu byly zahrnuty i prostory provozního zázemí je v přímém rozporu s již existujícím smluvním vztahem. Tyto prostory chce RS dále využívat ku prospěchu náb.obce. Námitku DR, že v opačném případě nebude možné divadlo provozovat, vnímá RS jako účelovou a nátlakovou. RS trvá na obsahu původního smluvního vztahu a o prostorách provozního zázemí chce dále rozhodovat v rámci své suverenity.
  2. RS vnímá divadelní produkce jako podpůrnou aktivitu, která může přispět ke kladnému vývoji v CČSH. Konkrétní podobu tohoto projektu ale RS nezná a jakožto správce církevního objektu žádá DR o jeho předložení.
  3. RS trvá na tom, aby byly prostory provozního zázemí dále užívány tak, jak RS v rámci své suverenity odsouhlasila a odsouhlasí. Hospodaření obce je v rámci kompetencí náboženské obce a platných církevních řádů.
  4. DR hodlá provést stavební úpravy prostoru za výrazně nižší náklady, než jaké vyčíslily předběžné odhady dalších zájemců o tento prostor. RS proto pochybuje o tom, že DR bude schopna provést všechny stavební úpravy tak, jak jí ukládají stavební předpisy.
  5. RS se cítí být zodpovědná za duchovní i hospodářský vývoj náb.obce. Jelikož doposud nezná konkrétní podobu projektu využití divadelních prostor, vyjadřuje na základě dřívějších zkušeností své znepokojení. V rámci své zodpovědnosti si dovoluje posuzovat vhodnost eventuelních divadelních produkcí v církevním objektu, ale i způsobu realizace stavebních adaptací.

Námitky přítomných hostů (tj. br. Balka, br. faráře Nitry a sestry Pajchlové) k vzniklé situaci jsou tyto:

  1. Koordinátor projektu br.farář Nytra trvá na nutnosti pronájmu zbylého provozního zázemí, které dle původního projektu k divadlu patřilo. Záměr NO Vršovice využívat tyto prostory dle svého uvážení (kolumbárium, pastorační aktivity apod.) vnímá jako brzdu celého projektu.
  2. Br. Balek trvá na tom, že je schopný zajistit rekonstrukci divadelních prostor za výrazně nižší náklady.

Návrh řešení vzniklé situace ze strany NO Vršovice:

  1. RS poskytuje divadelní prostory DR dle platného smluvního vztahu. Část prostor divadelního zázemí uvolní potřebám projektu na základě nové nájemní smlouvy při stanovení obvyklé tržní ceny.

Obě strany se dohodly na následujícím:

  1. Členové RS NO Vršovice a br. Balek, Nitra a Pajchlová se znovu sejdou na schůzi RS konané dne 5. listopadu 2004. Na této schůzi předloží členům RS:
  2. doklad o ustavení Správní rady divadla ve Vršovicích s jmenným seznamem jejích členů (L. Pajchlová)
  3. předběžnou finanční rozvahu rekonstrukce divadelních prostor (V. Balek)
  4. pracovní projekt využití divadelních prostor (br. farář Nytra)
  5. architektonickou studii řešení divadelních prostor, která se stane základem pro vypracování podrobné projektové dokumentace za účelem vydání stavebního povolení. (arch. Bašný)

Členové RS NO Vršovice a zástupci DR se dále dohodli:

  1. na výrazném zlepšení komunikace mezi oběma stranami.
  2. L. Pajchlová zašle do 5. listopadu 2004 RS NO Vršovice pozvánky na projekty a divadelní představení pořádané v návaznosti na DR.
  3. projektant pověřený vypracováním projektu adaptace divadelních prostor zahrne do tohoto projektu umístění kolumbária v jiných prostorách Husova sboru
  4. tento zápis obdrží br. biskup K. Bican
  1. V závěru schůze popřáli členové RS br. Křemenovi k jeho narozeninám. Příští schůze RS byla stanovena na 14. 10. 2004 od 16.30 hod.

Zapsal: O. Kulhavý

Můžete sledovat všechny komentáře k tomuto článku prostřednictvím kanálu RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

Komentáře nejsou povoleny.