Zápis ze schůze Rady starších 5. listopadu 2004

Přítomni: dle prezenční listiny D. Frýdl, K. Kopčilová, D. Krausová, B. Marková, D. Čáp, R. Mimra, M. Křemen, O. Kulhavý, Hosté: V. Balek, p. Bašný, p. Krautschneider, D. Krautschneiderová, p. Kubín, I. Myslivcová, L. Pajchlová, pí. Studenovská, R. Sůva, M. Svoboda, T. Töpfer.

Po zahájení schůze místopředsedou RS O. Kulhavým zazpívána píseň č. 172, úvodní modlitbu přednesl bratr farář Frýdl.

  1. RS odsouhlasila zápis ze svého posledního jednání, které proběhlo dne 14. 10. 2004.
  2. Bratr farář Frýdl předložil zprávy matriční, sborové služby a zprávu jednatelskou, bratr Svoboda předložil zprávu farního úřadu. Tyto čtyři zprávy jsou přílohou tohoto zápisu.
  3. Bylo projednáno splnění úkolů vyplývajících z poslední schůze RS ze dne 14. 10. 2004, jak je uvedeno v bodu 9.
  • RS zvážila prezentace využití divadelních prostor. Své představy o využití divadelních prostor přednesli:
    1. pan Tomáš Töpfer za divadlo Fidlovačka,
    2. představitelé DR za Husitské divadlo ve Vršovicích.
    • Pan Tomáš Töpfer přednesl svoji představu provozu profesionálního komorního divadla v rámci divadla Fidlovačka. Výši nákladů na zrekonstruování divadelních prostor odhadl na cca. 30 000 000Kč. Paní Studenovská, která je činná v neziskové organizaci Fidlovačka, zodpověděla na otázky členů RS, které se týkaly možností financování tohoto projektu. Bratr farář Frýdl zdůraznil vzájemnou budoucí spolupráci mezi divadlem Fidlovačka a NO Vršovice a to včetně shánění investic a společného zafinancování projektu.
    • Na základě dohody vyplývající ze schůze RS ze dne 10. 9. 2004 se dostavili zástupci DR ve složení: V. Balek, p. Bašný, p. Krautschneider, D. Krautschneiderová a L. Pajchlová. Tito jmenovaní představili svoji vizi Husitského divadla ve Vršovicích a jak vyplývá ze vzájemné dohody, předložili:
      1. doklad o ustavení Správní rady divadla ve Vršovicích s jmenným seznamem jejich členů
      2. předběžnou finanční rozvahu rekonstrukce divadelních prostor
      3. pracovní projekt využití divadelních prostor
      4. architektonickou studii řešení divadelních prostor
    • RS konstatovala, že všechny tyto dokumenty předložené představiteli DR (vyjma architektonické studie) jsou neucelené a nedostačující (námitky RS jsou podrobně rozvedeny v příloze tohoto zápisu).
    • RS poté jednomyslně rozhodla formou hlasování o tom, že nesouhlasí s koncepcí Husitského divadla ve Vršovicích a upřednostňuje koncepci zástupců divadla Fidlovačka.
    • RS vzala na vědomí rezignaci bratra P. Ondráčka na členství v RS z důvodu jeho pracovní vytíženosti.
    • RS vzala na vědomí rezignaci bratra R. Mimry na svůj post finančního poradce v představenství RS s tím že bratr Mimra zůstává ve své funkci nejdéle do výročního shromáždění náboženské obce.
    • Bratr farář Frýdl představil možné příští členy RS. Jedná se o paní Studenovskou (je ochotna podílet se na realizaci využití divadelních prostor divadlem Fidlovačka), pana Kubína (ekonomické poradenství) a paní Myslivcovou.
    • RS požádala bratry Frýdla, Mimru a Kubína o spolupráci na přípravě návrhu rozpočtu vršovické náboženské obce pro rok 2005. Návrh rozpočtu se zatím nachází v pracovní podobě.
    • Sestra Kopčilová vyzvala členy RS k osobnímu příkladu ve věci duchovního života v náboženské obci. Na základě této výzvy se sestra Kopčilová rozhodla ujmout organizování akcí jako jsou návštěvy u nemocných, společné modlitby a pod. Členové RS jí budou aktivně nápomocni podle svých časových možností.
    • Bratr Kulhavý vyzval členy RS k větší aktivitě a spolupráci při plnění úkolů vyplývajících z jednání RS a potřeb náboženské obce. Přednesl svůj názor, že každý člen RS by měl být zodpovědný za svou oblast úkolů tak aby většina práce nespočívala na bratru farářovi. Bratr Kulhavý vyzval členy RS, aby se ujali vedení archivu a knihovny.
    • RS se znovu vrátila k otázce možného přijetí pracovníka (pana Petříka), který by pro náboženskou obec pracoval v rámci alternativního výkonu trestu. Přestože pan Petřík navrhl konkrétní podobu náplně své práce, RS ze stejných důvodů jako při svém posledním zasedání jeho přijetí zamítla většinou hlasů.
    • Bratr farář Frýdl vyzval členy RS k zvážení priorit v otázce investičních záměrů. O těchto prioritách se bude dále průběžně jednat.
    • Bratr Mimra informoval členy RS o výsledcích svého šetření ve věci zapojení náboženské obce do projektu ekologického vytápění budov a solárního ohřevu vody. Po prostudování příslušných studií se mu projekt jeví jako nevýhodný a proto bude předmětem dalších posouzení.
    • RS většinou hlasů odsouhlasila návrh bratra faráře Frýdla nakoupit od královéhradecké diecéze CČSH 200 kalendářů pro příští rok (cena za jeden kus je 35Kč). Tyto kalendáře budou ve vánočním období věnovány členům náboženské obce.
    • RS odsouhlasila, aby se bratr Svoboda zúčastnil kurzu komunikace pořádaného HTF UK. V té souvislosti bude z finančních prostředků náboženské obce uhrazeno kursovné ve výši 2 600Kč.

    Zapsal: O. Kulhavý

    Můžete sledovat všechny komentáře k tomuto článku prostřednictvím kanálu RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

    Komentáře nejsou povoleny.