Zápis ze schůze rady starších konané dne 22.6.2007

Účast dle prezenční listiny: D.Frýdl, K.Kopčilová, J.Kubín, D.Čáp, D.Krausová, M.Pražáková, B.Marková, O. Kulhavý

Schůze byla zahájená písní č. 135 a 158. Úvodní modlitby přednesli br. farář a K. Kopčilová.

Br. farář sdělil, že 15. června uplynulo 10 let jeho služby v církvi a ostatní mu při té příležitosti poblahopřáli všechno dobré a hodně Božího požehnání v jeho dalším životě.

Zásluhou br. Kubína banka G Money Bank odsouhlasila poskytnutí nájmu na rok 2008 během července 2007. V účetnictví náboženské obce bude vedeno jako položka Výnosy z příštích období.

Rada starších schvaluje Nájemní smlouvu na tento byt č. 1.

Dostavil se br. Robert Mimra, aby upozornil RS na stav varhan. Na kůru je velmi sucho, možná to způsobila výstavba nového kolumbária, navíc se tam během rekonstrukce naprášilo. Výhledově by se do nich mělo investovat. Jsou dvě možnosti: buďto je necháme chátrat  nebo je musíme nechat vyčistit. Br. Mimra už hovořil s varhanářem, který by se této činnosti ujal. Kromě toho by měl sbor výhledově spořit na výměnu částí nástroje, které jsou z  velrybí kůže, a jejichž cena je značně vysoká. Varhanář by měl říct, co všechno je třeba opravit a v jakém pořadí. RS rozhodla, že je nutné varhanáře objednat. Čištění by se mělo provést co nejdříve.

Br. Mimra se dále otázal na možnost zakoupení elektrofonických kláves. Doporučil nákup kvalitního nástroje. Jsou potřebné i pro výuku a doprovod bohoslužeb v zimním období. Br. Mimra se poradí s odborníkem, co by doporučil. Rada starších pro tento účel souhlasí se zakoupením nástroje v ceně okolo 20.000Kč.

Sestra Míša Mimrová navrhuje,  aby se skupina dětí z našeho sboru zúčastnila jednou za měsíc dětských bohoslužeb v evangelickém sboru na Žižkově. Rada starších souhlasí, ale bude trvat na tom, aby vzájemná výměna byla reciproční, tzn., aby ve stejném počtu děti z evangelického sboru navštěvovaly naše dětské bohoslužby. Organizováním pověřila manžele Mimrovi, kteří sdělí, jak se tato záležitost vyvíjí.

Na schůzi se dostavil bratr  Jakub Pešek. Chce se oženit v srpnu tohoto roku a v neděli má přijmout svátost křtu v našem sboru. Br. Frýdl mu v současné situaci nabízí dočasné bydlení v jedné z místností, které se mají rekonstruovat.  Br. farář dále navrhuje, aby se část divadelního prostoru využila k vybudování třetí samostatné místnosti. Br. Čáp doporučuje, aby se velký divadelní prostor prozatím nečlenil na menší. Navrhl počkat, až se situace vytříbí. Navrhuje zrekonstruovat jen dané dvě místnosti. Také br. Kubín nedoporučil  zasahovat do velkého prostoru. Návratnost z jedné malé místnosti by byla menší než z velkého prostoru, který by prošel rekonstrukcí. Prostory by mohly existovat paralelně či být propojeny. Návrh br. faráře o vybudování třetí místností tímto Rada starších zamítá. Dalším uchazečem o možnost bydlení je Ukrajinka Ludmila, doporučená bratrem Miroslavem Matoušem. Paní Ludmila by mohla vypomáhat s úklidem sboru.  Konečné rozhodnutí o obsazení místností si ponechává Rada starších až po jejích úplné rekonstrukci.

Sestry Kopčilová a Marková podaly informace o misionářkách Eleně a Karle, které přijely v neděli z Českého Těšína a navštívily náš sbor.

Br.Kulhavý navrhl, aby náš sbor adoptoval ještě jedno dítě na dálku. RS pověřila br.Ondřeje,

tímto úkolem.

Br. Frýdl informoval RS o situaci v kauze suspendovaného biskupa Karla Bicana.

V době prázdnin Rada starších nebude zasedat, v naléhavých případech se sejde její prezidium. Příští schůze proběhne v září 2007.

Zapsala Bohuslava Marková

Můžete sledovat všechny komentáře k tomuto článku prostřednictvím kanálu RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

Komentáře nejsou povoleny.