Zápis ze schůze Rady starších 10. června 2003

Přítomni: David Frýdl, Miroslav Svoboda, Dana Krausová, Bohuslava Marková, Robert Mimra

Jednání bylo zahájeno společnou písní č. 262 a modlitbou. Zápis z minulé schůze RS byl přijat bez připomínek. Bratr farář ve své zprávě informoval o činnostech, které se konaly v měsíci květnu a na začátku června. Bylo vydáno první číslo „Vršovického hlasatele“. Členové sboru projevili o časopis zájem, a proto se náklady budou zvyšovat dle poptávky. (Časopis bude přikládán i k odesílaným gratulacím). O víkendu (30.5.- 1.6.) se konal výlet s dětmi do Trutnova a Janských lázní. Na školách probíhala výuka náboženství, ve sboru probíhaly pravidelné bohoslužby i biblické hodiny. 4.6. se uskutečnil na faře dětský den za účasti faráře D. Frýdla, farní asistentky Krausové a K.Spirita.
V zastoupení br. Spirita byla přednesena jeho zpráva jednatelská a zpráva sboru služby. Br. farář seznámil členy se systémem rozesílání gratulací. Posílají se jubilantů od 50ti let výše po 5ti letech, od 80. let po roce. Ses. Marková navrhuje, aby se frekvence zasílání po jednom roce zavedla už od 70ti let věku. Návrh byl vzat do úvahy a do příštího jednání se připraví technické i finanční podklady k jeho případné realizaci.
Br. farář přečetl účetní zprávu, kterou vypracovala odborná firma. V následné diskuzi se řešily některé finanční záležitosti – především rozpočtové. Rada starších by v nejbližší budoucnosti měla stanovit jasnou ekonomickou strategii hospodaření v Náboženské obci. Za tímto účelem se sejdou odpovědní činitelé Rady k ekonomické schůzce za účasti zástupců firmy pro vedení účetní agendy. Termín bude co nejdříve stanoven po vzájemné dohodě. Diskutovalo se dále o systému hospodaření, o vedení účetních zápisů, o odpovědnosti hmotné i morální. Opravy vchodu do sboru bude zajišťovat firma RaMa. Na stavební úřad byla podána řádná ohláška, čeká se na kladné vyrozumění, po kterém teprve může být rekonstrukce zahájena. Jednání se stavebním úřadem a památkáři vede s bratrem farářem pověřená architekta. Br. farář zajistil pro chystané rekonstrukce stavební dozor.
Stran pronajmutí divadelního sálu si Rada starších stanovuje následující podmínky, které by měly být vkomponovány do nájemní smlouvy s Diecézní radou:

  1. RS si vyhrazuje právo schválit projekt rekonstrukce a provozu divadla (zejména architektonické plány)
  2. RS chce mít svého zástupce ve stavebním dozorování rekonstrukce
  3. RS bude schvalovat dramaturgické plány divadla a bude mít právo užívání divadelního sálu i pro potřeby Náboženské obce ve Vršovicích (četnost užívání bude smluvně stanovena po dohodě)
  4. Provoz divadelního sálu bude zahájen se souhlasem Rady starších na základě příslušných povolení ze strany státní správy (schválení hygienika, hasičů ad.)
  5. Musí být stanoven postup řešení, pokud jedna ze smluvních stran nedodrží dané podmínky.

Zhodnocením podkladů pro vypracování nájemní smlouvy bude pověřena sestra Hodková, která také bude konzultantkou Náboženské obce ve věci uzavření Nájemní smlouvy s DR. S. Hodkovou osloví br. Svoboda. Termín přípravy podkladů – do září 2003. DR bude vyzvána, aby Radě starších předložila svůj návrh smlouvy.
Br. farář se zmínil o probíhající účetní revizi v Náboženské obci ze strany Diecézního finančního výboru. Se závěry bude RS seznámena na svém příštím zasedání.
V souvislosti s podepisováním cestovních příkazů se br. Svoboda zeptal na své kompetence (předcházejícím farářům žádné cestovní příkazy nepodepisoval). Br. farář upozornil, že předseda Rady starších je odpovědným pracovníkem, který svým podpisem schvaluje vyplacení náhrad na cestovné. Tyto náhrady mohou být účtovány pouze na základě vyplněného cestovního příkazu podle platných církevních předpisů pro rok 2003 (při užívání osobního automobilu 3,40Kč za kilometr.) RS bere na vědomí tento postup, který je v souladu s řády církve a napříště bude úhradu cestovních nákladů schvalovat tímto způsobem.
Kulturní činnost: Br. Svoboda bude na schůzi členů Rad starších informovat o kulturních aktivitách v naší náboženské obci (17.9. koncert Sváti Karáska, z připravovaných akcí – Jazzová mše Karla Růžičky). Dále podá zprávu o již konaných sborových shromážděních. Br. Mimra navrhuje, aby větší kulturní akce v našem sboru byly lépe propagovány i pomocí reklamních poutačů, oznámení v tisku a v kulturních přehledech (br. Mimra se zavazuje poskytnout v tomto směru odbornou pomoc).
Pro potřeby RS je potřeba aktualizovat seznam jejích členů (včetně telefonních čísel a veškerých kontaktů) – zajistí Mgr. Krausová.
Br. farář přednesl Radě starších žádost o finanční dotaci na konání dětského letního tábora ve Vysokých Tatrách. Vzhledem k tomu, že cena pro děti byla stanovena v minimální výši sociální únosnosti (2000Kč), je třeba tábor finančně zajistit pomocí dotací. RS odsouhlasila částku 10.000Kč na tento tábor. (Peníze budou vzaty z ušetřené částky za opravu vchodu do sborové budovy). Do příštího zasedání RS připraví br. farář detailní rozpočet letního tábora.
Jednání Rady starších bylo ukončeno v 19.30 společnou modlitbou Otčenáš.

Zapsala: Mgr. Dana Krausová

Můžete sledovat všechny komentáře k tomuto článku prostřednictvím kanálu RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

Komentáře nejsou povoleny.