Zápis ze schůze Rady starších 24. října 2003

Přítomni: Krausová Dana, Svoboda Miroslav, Kopčilová Kamila, Marková Bohuslava, Křemen Milan, Frýdl David, Šafaříková Simona – host

Setkání bylo zahájeno společnou písní č. 21 a modlitbou bratra faráře. Bratr farář ve své zprávě o činnosti farního úřadu zmínil odchod bratra Spirita v polovině září. Službu ve farní kanceláři prozatímně zajišťovala sestra Pokorná, která tuto práci vykonávala bez nároku na plat. Podílela se spolu s bratrem farářem na přípravě a distribuci dušičkového dopisu (cca 1200 ks), zajišťovala výběr dušičkového daru ve farní kanceláři. Své úkoly vykonávala obětavě a svědomitě. Ze zdravotních důvodů se nadále nemůže účastnit práce ve farní kanceláři v plném rozsahu. Ochotně vypomůže nárazově, trvalý pracovní poměr však u ní nepřichází v úvahu. Rada starších se rozhodla odměnit sestru Pokornou věcným darem. Po diskuzi bylo rozhodnuto, že Náboženská obec pořídí pro sestru televizor (jeho obstarání a instalaci provede po domluvě se sestrou bratr farář). V uplynulém čase bratr farář kromě svých pravidelných povinností uspořádal pro veřejnost Sborové jazzování – vystoupení jazzbandu Armina Reicha. Komorní vystoupení proběhlo v modlitebně v I. patře Husova sboru – účastnilo se jej okolo 20 lidí. Na měsíc prosinec přislíbil br. Reich provedení Jazzových vánoc se svou kapelou a sborem.


Účetní zpráva je součástí tohoto zápisu a mají jí k dispozici členové RS s podpisovým právem. Vzhledem k nutným rekonstrukcím budovy, které je potřeba stihnout ještě před koncem roku, bylo za účasti bratra předsedy a bratra faráře rozhodnuto o využití rozpočtových rezerv nad rámec běžného hospodaření. S finanční situací bude Náboženská obec seznámena na výročním shromáždění. I nadále pokračuje výběr církevního příspěvku, očekává se také příjem z výběru dušičkového daru.


V polovině října byla podepsána smlouva se stavební firmou na rekonstrukci vchodu do obytné části sboru. Práce mají být dokončeny nejpozději do 15. prosince 2003. Firmě byla vyplacena polovina ze smluvní ceny za dílo.


RS projednávala ústní žádost majitele starožitnictví Solidet o prodloužení nájemní smlouvy – zamítnuto všemi hlasy. Majitel bude znovu obeslán dopisem s rozhodnutím Rady starších.


Bratr předseda informoval shromážděné o průběhu jednání na Diecézní radě br. biskupem, br. Balkem a ses. Paichlovou, koncem listopadu se přijdou zástupci DR podívat na prostory a sestaví návrh smlouvy, do konce roku se smlouva musí uzavřít, vznikne správní rada divadla do které RS nominuje za Husův sbor Vršovice bratra faráře. Na schůzi předsedů rad starších naši náboženskou obec zastupoval bratr Svoboda. Byly zde projednávány otázky nových církevních řádů, bratr předseda seznámil přítomné s aktivitami v našem Husově sboru.


Závazek vyhotovení evidence držitelů klíčů od Husova sboru i nadále trvá. Vyhotoví jej v průběhu listopadu ses. Dana Krausová. Za účasti varhaníka Adama Viktory byl se členy RS konzultován průběh připravovaného přímého přenosu bohoslužeb, které proběhnou v neděli 26.10.2003. Byla zvolena píseň 21., ostatní hudební vstupy zajistí ses. Krausová. RS projednávala žádost Husitského centra o poskytnutí jednorázového příspěvku ve výši 2.500,-Kč pro sestru Kateřinu Janatovou – vedoucí keramických kroužků ve sboru. Přítomní členové souhlasí s tímto výdajem.


Sestra Kopčilová informoval přítomné s probíhající kampaní promítání filmu Ježíš, do které je naše Náboženská obec zapojena. Byly předběžně rezervovány dva termíny promítání, kterého by se měli účastnit členové naší Náboženské obce. Bratr předseda vyjádřil politování, že z pražských sborů CČSH je do tohoto projektu zapojena pouze vršovická Náboženská obec.


Br. farář představil členům RS sestru Simona Šafaříkovou, která by měla dočasně zajišťovat službu ve farní kanceláři – do doby, nežli se najde vhodná osoba se všemi předpoklady. Sestra Šafaříková je v částečném invalidním důchodu – pro Náboženskou obec bude pracovat na Dohodu o provedení práce. (Nejpozději do konce roku 2003).


Setkání bylo ukončeno společnou modlitbou Páně. Příští schůze proběhne v pátek 21.listopadu 2003 v 16. 30 v modlitebně v I. patře sboru.

Zapsaly: Dana Krausová, Kamila Kopčilová

Můžete sledovat všechny komentáře k tomuto článku prostřednictvím kanálu RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

Komentáře nejsou povoleny.