Zápis ze schůze Rady starších 21. listopadu 2003

Přítomni: D. Frýdl, M. Svoboda, D. Krausová, K. Kopčilová, R. Mimra, D. Čáp; hosté: manželé Melničukovi, M. MimrováSchůze byla zahájena společnou písní 115 a modlitbou bratra faráře. Po zahájení představil bratr farář přítomným manžele Melničukovi, jejichž firma zpracovává účetní agendu náboženské obce. Vedla se obsáhlá diskuze o povaze účetnictví, ve které byly postupně zmiňovány jednotlivé aspekty – jak ze strany místní jednotky (náboženské obce), tak nadřízeného útvaru (diecézní rady). Byla diskutována struktura církve, kde sice místní náboženské obce mají právní subjektivitu, ale tato subjektivita je odvozená od zřizovatele, kterým je dle vyznění zákona nadřízená složka – diecézní a ústřední rada. Kdo je zřizovatelem, je i tím, který dohlíží a kontroluje způsob hospodaření v dané části celku. Náboženská obec je tedy ve svém účetnictví povinna nejenom respektovat obecně platné zákony, ale také řády a ustanovení, které vydala církev. Aktualizované znění Hospodářského řádu stanovuje obecné postupy, kterých by se měly místní náboženské obce přidržet. Hospodářský řád však odkazuje na celou řadu dalších směrnic, které jsou pro samotnou metodiku účtování nezbytné. Na vznesený dotaz bratr farář odpovídá, že většina z anoncovaných směrnic v aktuálním znění neexistuje nebo se teprve tvoří. Je třeba tedy stanovit postupy v souladu s obecně platnými zákony o účetnictví (týká se především předmětů krátkodobé potřeby, inventáře majetku ad.)


Rada starších navrhuje oslovit zodpovědné činitele Diecézní rady, aby sdělili informace o stavu vydaných směrnic pro vedení účetnictví a poskytli je pro potřeby náboženských obcí. Dohlížitelská činnost DR zatím bezezbytku funguje v otázce uzavírání nových nájemních smluv.


Po obsáhlém uvedení do problematiky seznámil bratr farář přítomné s prvním návrhem rozpočtu na rok 2004. Rada starších tento návrh vrací bratru faráři k přepracování – je třeba jej zjednodušit a zprůhlednit jednotlivé části. Zejména pak spojení rozpočtových položek daňových a nedaňových, kde musí být uvedeny souhrnné hodnoty. Návrh nové podoby rozpočtového formuláře po konzultaci s odborníky předloží bratr Robert Mimra, br. Čáp taktéž vypracuje rozvahu k rozpočtu. Výše jednotlivých příjmů a výdajů bude diskutována na příští schůzi Rady starších. Účast všech členů Rady starších je nezbytná.


Rada starších si uvědomuje nutnost řešení personální situace na farním úřadě: bratr farář na většinu prací zůstává sám – částečně podpořen obětavostí některých ze sester a bratří. V příštím roce bude nezbytné navýšit mzdový fond, který by kryl náklady spojené s jedním plným pracovním úvazkem pro potřeby náboženské obce. Jeho současná rozpočtová výše je nepřijatelná. Bratr farář navrhuje dílčí kumulaci funkcí: služba ve farní kanceláři jako půl úvazku, druhá polovina další činnost (ekonom náboženské obce, případně správce budovy). Br. Mimra navrhuje přijmout ekonoma (bez nároku na zpracovávání účetní agendy) na samostatný (třeba částečný úvazek). Návrh nebyl hlasován ale část přítomných se staví proti. V budoucnu by se jevilo jako lepší řešení spojit funkci ekonoma a účetního do jednoho, případně iniciovat větší aktivitu finančního zpravodaje náboženské obce jako jednoho ze tří statutárních zástupců. Bratr Svoboda zatím ještě nezávazně prohlašuje, že uvažuje – vzhledem k potřebám církve, o přijetí místa správce budovy Husova sboru v kombinaci se službou ve farní kanceláři dle aktuálních potřeb. Konečné rozhodnutí si ponechává do poloviny roku 2004. Do té doby bude nutné řešit personální situaci svépomocí. Jednotliví členové Rady jsou ochotni zapojit se do nedělních služeb ve sboru (příprava modlitebny k bohoslužbám, asistence ve farní kanceláři do 12 hodin).


Závěrem seznámil bratr farář s průběhem připravované kampaně promítání filmu Ježíš – jsou rezervovány dva termíny pro naší náboženskou obce – jednou projekce v Lucerně, podruhé projekce ve vršovickém kině Eden.


Diecézní rada předkládá návrh smlouvy o pronájmu divadelního sálu. Vzhledem k časovým okolnostem není možné tuto smlouvu projednat na dnešním zasedání a přesouvá se proto na pořad příští schůze, která proběhne v pátek 19. prosince od 16 hodin v modlitebně v I. patře Husova sboru.

Zapsala: Kamila Kopčilová

Můžete sledovat všechny komentáře k tomuto článku prostřednictvím kanálu RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

Komentáře nejsou povoleny.