Otevřená zpovědnice – opět 11. prosince 2023 v 17.00 v Husově sboru ve Vršovicích

Lábus a Dejdar v Otevřené zpovědnici

Site specific projekt na podporu obětí násilí páchaného na dětech v církvi připravuje Husův sbor Církve československé husitské ve Vršovicích ve spolupráci se špičkovými herci Vršovického divadla MANA Jiřím Lábusem a Martinem Dejdarem. Páchá-li násilí církev, je to ostudnější a horší, než když se ho dopouští někdo, komu se nikdy žádného osvícení nedostalo. Zneužívání dětí a slabých církevními představiteli je v mnoha evropských zemích hojně diskutovaným tématem. Českým veřejným prostorem zatím rezonuje pouze nezřetelně. V jedinečné funkcionalistické budově Husova sboru ve Vršovicích se spojuje chrámový prostor s uměleckým provozem Divadla MANA, které zde působí od roku 1931.

Projekt Otevřená zpovědnice začíná při každém uvedení koncertem chrámového pěveckého sboru v prostorách kostela, po něm následuje scénické čtení hry rakouského dramatika Felixe Mitterera Zpověď. Hra reflektuje toto téma vysoce uměleckým způsobem. Ke zpovědi přichází muž, který byl dlouho obětí kněze, jemuž se zpovídá. Přichází proto, aby zachránil svého syna. Střetnutí dvou bloudících duší má v sobě nejen drásavost, ale také poznání a nečekanou katarzi.

Pro Husův sbor ve Vršovicích hru režíruje v prostorách kostela i divadla Ondřej Zajíc v podání Martina Dejdara a Jiřího Lábuse. Hra je pro oba výjimečnou příležitostí rozehrát celou škálu jejich dramatického hereckého mistrovství ve výsostně záporných rolích. „Role kněze v této hře je dle mého názoru nejzápornější rolí, jakou kdy Jiří Lábus hrál od doby, kdy natočil Arabelu,“ říká ředitel Divadla MANA a farář Husova sboru v jedné osobě David Frýdl. Po představení následuje debata, moderovaná redaktorkou Českého rozhlasu Lucií Vopálenskou. V premiérovém uvedení v neděli 8. října v 15.30 budou jejími hosty Jiří Kylar, spoluzakladatel spolku Někdo ti uvěří, Marie Immaculata Konvalinková, psychoterapeutka, která se ve své soukromé praxi věnuje i obětem sexuálního násilí a jejich rodinným příslušníkům (Není to vaše vina), advokát obětí JUDr. Daniel Bartoň a premonstrát Marek Drábek, který je  pověřen zabývat se touto problematikou v rámci římskokatolické církve.

Pořadatelem je Náboženská obec Církve československé husitské v Praze 10 – Vršovice ve spolupráci s Vršovickým divadlem MANA za podpory Ministerstva kultury ČR a Městské části Praha 10. Partnerem projektu je Ekumenická rada církví v České republice.

 

 

 

Můžete sledovat všechny komentáře k tomuto článku prostřednictvím kanálu RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

Komentáře nejsou povoleny.